PROCEDURA NOUA CU PRIVIRE LA DERULAREA INSPECTIEI FISCALE

Incepand cu data de 15.07.2021 a fost publicat Ordinul ANAF nr. 1071/2021 prin care a fost aprobata procedura pentru aplicarea articolului 131 alin. (1) din Codul de Procedura Fiscala (Legea nr. 207/2015).

Initial, potrivit unor modificari legislative din decembrie 2020 ce au vizat Codul de Procedura Fiscala, s-a stabilit faptul ca: „(1) Rezultatul inspecţiei fiscale se consemnează, în scris, într-un raport de inspecţie fiscală, în care se prezintă constatările organului de inspecţie fiscală din punctul de vedere faptic şi legal şi consecinţele lor fiscale, cu excepţia cazurilor în care se fac constatări în legătură cu săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală în legătură cu mijloacele de probă privind stabilirea bazei de impozitare care fac obiectul inspecţiei fiscale, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 132. Procedura de aplicare se aprobă prin ordin al preşedintelui A.N.A.F.” (art. 131 alin. (1) Cod Proc. Fiscala).

Astfel, aceasta modificare stabilea faptul ca, in situatia in care, in cadrul unei inspectii fiscale, se fac constatari in legatura cu savarsirea unor fapte penale in legatura cu mijloacele de proba privind stabilirea bazei de impozitare, nu se mai pot emite raportul de inspectie fiscala si decizia de impunere, ci trebuie sesizate organele de urmarire penala.

Pentru stabilirea conditiilor in care se va realiza aplicarea acestei modificari legislative s-a propus aprobarea unei proceduri prin Ordinul presedintelui A.N.A.F.

Procedura A.N.A.F publicata joi, 15.07.2021, care ca scop definirea actiunilor ce trebuie efectuate de organele de inspectie fiscala, in situatia expres prevazuta la articolul mentionat anterior, respectiv art. 131 alin. (1) din Codul de Procedura Fiscala.

Procedura presupune derularea a 5 (cinci) actiuni, respectiv:

  • Incheierea in cadrul inspectiei fiscale a unui proces-verbal (in conditiile Codului de Procedura Fiscala). Astfel, daca inspectorii ANAF au indicii ca s-a savarsit o infractiune, acestira vor incheia un proces-verbal ce se va inainta organelor de urmarire penala, impreuna cu documentele justificative.
  • Stabilirea impozitelor, taxelor, contribuţiilor, după caz, precum şi a perioadelor impozabile pentru care au fost făcute constatări înscrise în procesul-verbal menţionat la punctul anterior. In baza constatarilor din cuprinsul procesului-verbal se vor stabili impozitele, taxele, contributiile și perioadele impozabile a caror baza de impozitare este influentata de respectivele constatari.
  • Intocmirea, avizarea si aprobarea referatului pentru justificarea neintocmirii raportului de inspectie fiscala sau pentru justificarea intocmirii raportului de inspectie fiscala doar pentru anumite taxe, impozite, contributii si anumite perioade impozabile, dupa caz. Practic, inspectorii pot sa incheie raportul de inspectie fiscala numai pentru aspectele care nu sunt vizate de sesizarea penala.
  • Instiintarea contribuabilului la care a fost in derulare inspectia fiscala in legatura cu neintocmirea raportului de inspectie fiscala sau in legatura cu intocmirea unui raport de inspectie fiscala doar pentru anumite taxe, impozite, contributii si perioade impozabile, dupa caz. De asemenea, contribuabilul este informat in legatura cu faptul ca, pentru impozitele, taxele, contributiile pentru care nu s-a întocmit raport de inspecție fiscală sau care n-au fost cuprinse în actele administrativ-fiscale emise ca urmare a intocmirii raportului de inspectie fiscala, termenul de prescriptie pentru stabilirea creantelor fiscale se suspenda.
  • Inscrierea in evidenta speciala a datelor si informatiilor referitoare la contribuabilul pentru care s-a facut o sesizare penala. Prin aceasta evidenta, ANAF va avea informatii cu privire la contribuabilii la care nu a fost finalizata inspectia cu un raport de inspectie fiscala.

Procedura ANAF este aplicabila incepand de joi, 15.07.2021.

de | 2021-08-24T14:22:08+02:00 august 24th, 2021|Uncategorized|0 Comentarii

Lasa un comentariu

SUNĂ ACUM